MENU

BENUT, 15 Disember 2014 – Penduduk di Kampung Nelayan Benut terpaksa berdepan banjir yang naik hampir satu meter kesan fenomena air pasang besar ketika musim tengkujuh penghujung tahun.

            Bagi penduduk, mereka lali dengan fenomena alam semula jadi itu, namun dalam masa sama, mereka terus berharap agar dapat dipindahkan ke penempatan baharu sebagaimana dijanjikan.

            Penduduk, Mohd Faizan Seng, 28, berkata, sudah sampai masanya penduduk dipindahkan daripada penempatan sedia ada memandangkan ancaman air pasang besar semakin teruk.

            Jelasnya, paras banjir meningkat saban tahun dan keadaan menjijikkan kerana banjir turut disertai sampah.

            “Kampung terletak di kawasan rendah dan sebelah Sungai Benut menyebabkan air sering melimpah kesini ketika fenomena air pasang. Akibatnya berlaku banjir yang turut bawa sampah sarap,” katanya.

            Ibu tunggal, Maimun Mohammad, 41, berkata, selain berdepan air pasang, kejadian angin kencangkerap berlaku di situ sejak kebelakangan ini.

            “Makcik antara penduduk asal di sini, walaupun berisiko ancaman air pasang dan angina kencang, makcik taka da pilihan selain terus menetap di sini. Jadi makcik harap dapat berpindah segera,” katanya.

            Bagi Rosman Jumat, 34, yang menyewa di kampung tersebut, dia meminta pihak berkenaan menimbang semula permohonannya untuk turut sama berpindah ke lokasi penempatan baharu kelak.

            Menurutnya, meskipun sekadar menyewa, dia sudah menetap selama hampir 37 tahun di situ.

            Sementara itu, kawasan penempatan baharu bagi tiga kampung yang bakal dipindahkan termasuk Kampung Nelayan Benut, sedang melalui fasa akhir.

Adun Benut, Datuk Ir Hasni Mohammad berkata, selain Kampung Nelayan Benut, dua lagi kampung terlibat ialah Kampung Sri Tanjung dan Sungai Sanglang dengan anggaran 117 keluarga keseluruhannya.

Katanya, persetujuan bagi melaksanakan kerja asas di atas tapak yang telah dikenal pasti sudah diperoleh daripada Pejabat Kemajuan Negeri (PKN).

“Kerja-kerja mengukur, membuat penambahan tanah serta penyediaan infrastruktur asas akan bermula tahun hadapan. Ia dijangka mengambil masa 12 hingga 16 bulan sebelum siap sepenuhnya.

“Ketika proses tersebut, penduduk perlu membina rumah sendiri sama ada secara pembiyaan daripada pihak tertentu seperti Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB),” katanya selepas merasmikan Program Jelajah Eksplorasi ICT Johor peringkat Pontian di Dewan Serbaguna Benut, kelmarin.

Hadir sama, Pengarah Unit Sains Teknologi dan ICT Johor, Mohd Haffiz Ahmad, Yang Dipertua Majlis Daerah Pontian (MDP), Suhairi Hashim dan Penolong Pegawai Daerah Pontian, Joharuddin Samion.

Hasni yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah negeri turut meminta penduduk terlibat, merujuk masalah penempatan itu kepada pihak pentadbiran di peringkat daerah.

Mengulas sekiranya ada penghuni enggan berpindah, jelasnya, penempatan sekarang tidak lagi sesuai didiami dan penduduk perlu berpindah ke tempat lebih baik yang telah disediakan.

Sumber: Sinar Harian